Här ligger ett fyrtiotal halvförmultnade halmbalar och njuter i höstsolen. De har vi tiggt till oss från en snäll granne och förhoppningsvis ska de göra underverk med den kompakta jorden. Sen bilden togs har vi spritt ut dem någorlunda jämnt över marken och i lördags spännde en annan snäll granne plogen bakom traktorn och försökte vända ner halmen under jord. Det gick tyvärr inte något vidare – skivristen rullade upp på halmen istället för att skära av den och traktorn tappade drivningen på hjulen.
Fick det ligga och blöta upp sig en vinter skulle det säkert vara lättare att plöja ner men då riskerar vi att det tjocka halmtäcket isolerar kvar tjälen och vi inte kan börja arbeta med jorden förrän midsommar.
Tack och lov kommer en tredje snäll granne i morgon med en mycket större traktor och en mycket större plog. Vi håller tummarna.
Kan ni inte släppa på grisarna där i vinter? 🙂 De kan ju vända upp och ner på det mesta :’) kram/Majja
Jag är lite avskräckt efter förra året. Då fick grisarna en ensilagebal som jag tänkte att de skulle plöja ner. Till våren visade det sig att de bara spritt ut den i ett tjock lager över marken. Det området tinade en månad senare än resten.
Om det inte funkar: kolla om ni kan få tag på en fräs. Det finns stora att hänga på traktorn. Lycka till
Vi har funderat på det också. Den traktorfräsägare vi talat med trodde att hans var för slö och bara skulle trassla in sig i halmen. Men en kraftigare och mer välslipad kan fungera.
jag har odlat kål och sqaush direkt i sån täckning; bara gjort ett litet hål för plantan och lagt i lite jord. Det växer så det knakar och blir inget ogräsproblem men men… det kan bli sork.
Jag är lite rädd att halmen ska fördröja upptiningen till våren. Och vi har fortfarande en del rotogräs. Min erfarenhet är att täckodlingen kan hålla tillbaka ogräset om trycket är måttligt. Men om det väl växer igenom är det väldigt svårt att få ordning på.