Jag vill bli rik. Alltså: tjäna pengar. Det börjar bli dags nu.
Därför sitter jag återigen med kalkylark och gissar.
För det första: hur mycket ska vi tjäna på odlingen? Om vi utgår från att vi lägger ungefär 500 timmar var och vill ha en lön motsvarande exempelvis en lärares? Hur mycket måste vi då sälja och vad är då kostnaden för vår arbetstid?
För det andra: Hur stor mark måste vi odla för att omstätta en viss summa? Förutsätter vi gårdsbutikspriser tycks det som att avkastningen mätt i pengar är 100-150 kronor per kvadratmeter. Sen är det bara att multiplicera.
För det tredje: Hur mycket kan vi sälja? Per vecka? Hur många veckor?
Nu ska vi pussla ihop de tre perspektiven och göra en plan.
Spännande att följa dina uträkningar. Tänkte kanske att man inte kan bli rik på egen odling, men att det kan finnas andra värden som gör det värt ändå; som bättre egen mat, bättre livskvalitet, osv. Vi odlar själva, men bara för husbehov. Långt ifrån självförsörjande, men vi konstaterar att vi äter mycket bättre och godare med egenodlat. En liten hönsflock ger bra ägg och en del kött.
Vi är i en lite besvärlig mellanstorlek. Vi lägger på tok för mycket tid (och pengar!) på det här för att det inte ska ge något tillbaks….
Spännande och mycket intressant att följa!
Många odlare har satsat många år på yrkesutbildningar och praktik för att sedan jobba professionellt med eget. De har plöjt ner kunskapskapital i sina jordar och företagande. Jag känner ingen som blivit rik – och de fortsätter ändå.
Med fröpåsen i handen kan du likna ögonblicket att delta i ett lotteri: drömmen om just högsta vinsten. Denna förväntan bör kallas rikedom för stunden
Spännande uträkningar!