hönsmat

De senaste dagarna har jag funderat mycket på hönsens mat. I teorin ger vi dem hälften korn och hälften pelletskoncentrat från Granngården. I praktiken är det ofta slut på koncentratet och Agda och hennes medsystrar och -bröder får hålla till godo med bara spannmål. Sen får jag dåligt samvete, köper en stor säck pellets men har inte tid att blanda ordentligt så hönsen får äta bara koncentrat några dagar. Äggproduktionen har varit minst sagt snål på sistone. Det har delvis naturliga förklaringar – några är allt för gamla och några är allt för unga – men jag tror också fodret spelar in.

IMG_5979

Detta är vad jag letar efter:

För det första: fodret ska vara hyfsat snällt mot människor, djur och natur. Det innebär att sojabönor går bort. Om jag kan handla råvaror hyfsat lokalt utan mellanhänder kan jag kanske det inte behöver vara ekologiskt odlat men det är förstås ett plus.

För det andra: fodret måste vara ekonomiskt försvarbart. Om vi säljer ägg för tre kronor ägget så ska vi inte gå med förlust. Billigast blir förstås sådant som vi kan handla direkt från producenten.

För det tredje: fodret måste förstås ge hönorna vad de behöver för att värpa och må bra.

För det fjärde: lokalproducerat – eller åtminstone möjligt att producera lokalt. När apokalypsen kommer och zombierna anfaller vill jag kunna odla allt foder själv. Det ger plus för grödor som är enkla och robusta. Korn är bra.

Vad ger ni era höns?

 

13 reaktioner på ”hönsmat

    1. Nej. Det har inte räckt till så mycket mer än oss själva. Grisarna har fått foderbetorna och våra matrester. Jag har fått för mig att hönsen har lite svårt att tillgodogöra sig ”geggig” mat, men det kanske är fel.

    1. Ja, det är verkligen en bra sammanfattning! Jag har funderat på var man kan skaffa ekologiska ärter till vettigt pris och om de går att grovmala med kvarn.

      Visst finns det ett värde i att få vara med höns men jag skulle gärna se att timlönen åtminstone inte var negativ för allt slit. Har du höns själv?

  1. Att hönsen inte värper nu är helt naturligt. De ska ruva och lägga all kraft på det. Hönsen värper för att få kycklingar och en höna kan inte ta hand om kycklingar den här tiden på året i västerbotten. Hur länge har du haft höns?

    1. Att de lägger färre eller inga ägg på vintern är jag medveten om. Problemet är att de värpte lika uselt för ett halvår sedan…

      Det var tre år sen vi skaffade höns.

  2. oj,i princip ingen värpning under sommaren? Då förstår jag att du funderar över fodret. Jag antar att du uteslutit att hönsen gömmer undan äggen? Jag har också klurat en del över vilket foder jag ska ge hönsen, främst hur jag ska ge dom protein. Ett tag gav jag en blandning på olika spannmål, linfrö, solrosfrön och dyl, inget färdigt pellets från tex Granngården eftersom jag inte hittade nåt som var utan fisk eller soja. Sen när jag blandade i pellets blev hönsen småtokiga och plockade ut pelletsen väldigt ivrigt. Undrar om det var nåt däri som de kände att de hade brist på?

    När jag gjorde förra årets fröbeställning räknade jag in att jag skulle odla protein, inte bara till mig utan till hönsen också. Nu blev inte det av i år, men vad tror du om det? Att odla baljväxter till hönsen nästa säsong?

    Hur många höns har ni?

    1. Jag har odlat korn i år och de får en del kärvar som inte torkat som de ska, men det är mest tidsfördriv. Jag tror absolut på att odla baljväxter till hönsen. Grisarna skulle också behöva proteintillskott. Frågan är bara vad och hur. Jag har odlat ganska mycket bondbönor med framgång, bundit kärvar och torkat i uthus. Svårt att de ska hinna nå tröskmognad ute på våra breddgrader. Vad hade du tänkt på för balkväxter? Ärter? Alla tips mottages med tacksamhet!

  3. Jo jag tänkte ärtor, tex gråärt. Och bondbönor, främst för att de gror även i svalare temperatur, bönor vill ju gärna ha lite varmare innan de ska ner i jorden. Jag har bara odlat bondbönor en säsong, men har aldrig tänkt att de ska vara svåra att få klar i tid. Är det alltså så? Det var i år som jag odlade bondbönor första gången och jag tycker den här sommaren var extra givmild mot oss odlare. Mina höns är förtjust i gröt och funderade att det kanske går att göra nån slags gröt på bönorna. Sen kan jag tänka mig att de gillar brytbönor men har inte provat, äter upp dom själv istället 🙂

  4. Det är inget problem att odla bondbönor om man ska äta de färska, men det kan vara knepigt om man vill kunna tröska dem direkt från fältet. Men som sagt, kärvar kan torkas inne och sen är de lätta att tröska. Borde gå att mala/krossa ganska lätt. Vi får hålla varandra informerade om våra experiment!

Kommentarer inaktiverade.