hönsbajsvelar

Under vintern har vi samlat hönsgödsel i en tunna. Eftersom det varit minusgrader och vi lägger på lite i taget påbörjas inte någon nedbrytning under de kalla månaderna. Nu börjar det bli  varmt men jag känner mig osäker på hur jag bäst tar tillvara den här guldgruvan. Goda råd mottages med tacksamhet.

IMG_7071

2 reaktioner på ”hönsbajsvelar

  1. Du blir ju inte av med så mycket, men jag gillar gödselvatten. En näve skit till 10 liter vatten som ska dra i solen några timmar. Annars måste du nog låta gödseln brinna tänker jag.

  2. Det där ser ‘hundraprocentig’ ut, samlat rakt under pinnen…. det är lika med KRUT!
    Utan strö blir kvävehalten extremt hög (kolkvävekvot 5:1 när man vid gödsling ska efterströva en C/N på 30:1). Så länge det luktar ‘starkt’ finns stor risk för brännskador på växtrötter. Bäst att blanda/binda först med annan kolkälla, och det snabbar också på själva nedbrytningen. När det luktar stark ammoniak försvinner kvävgas när man egentligen bör binda kvävets effekt som näring åt växterna. Jag skulle nog blanda så färsk hönsdynga med annan mer svårnedbrytbar (löv, halm, strö) eftersom det sätter fart på komposteringen och kvävet binds organiskt.
    Däremot torkat hönsskit som inte luktar för starkt eller komposterad hönsdynga kan man använda mycket måttligt – men mylla ner direkt samt avvakta nån vecka innan planteringen.
    Ett tips att använda torvströ just under pinnarna – det binder ammoniak – och det luktar mindre starkt i hönshuset.

Kommentarer inaktiverade.