Bredgrep

I boken the new organic grower skriver Eliot Coleman om något  han kallar Broadfork. På svenska blir det väl närmast bredgrep. Det är redskap som används för att djupluckra jorden utan att behöva blanda om jordlagren för mycket och utan att behöva använda traktorkraft. Redskapet har två handtag och ett antal långa tänder som man trycker ner och lyfter jorden med. I två års tid har jag letat efter en svensk (eller åtminstone europeisk) leverantör. Utan framgång. När en bygranne erbjöd sig svetsa ihop en var jag inte sen att tacka ja. Så av några överblivna rör och plattstål slängde han ihop en fungerande prototyp på några timmar.

IMG_7058

 

Den luckrar till ett djup av ungefär 50 cm. Tyvärr är bara de översta femton centimeterna  upptinade så någon fullskaleutvärdering kunde jag inte göra idag.

IMG_7073

 

Först lyfter jag bredgrepen några centimeter och kör ner den i jorden. Den väger närmare trettio kilo så den får ganska bra kraft. Behövs det hjälper jag till med min egen kroppstyngd genom att ställa mig på en av tvärslåarna och gunga lite fram och tillbaka.

 

IMG_7075

 

Sedan backar jag och drar bredgrepen mot mig. Det ser lite märkligt ut här eftersom tänderna skulle sjunkit ner hela vägen i jorden om det inte vore för tjälen. Tanken är att tänderna lyfter jorden lite, släpper in syre och bryter upp om det är hårt. Sedan drar jag bredgrepen bakåt en decimeter eller två och börjar om.

IMG_7079

IMG_7091

8 reaktioner på ”Bredgrep

  1. Så poängen jämfört med att dubbelgräva är att man inte blandar jordlagren? Om man inte vill vända i sand i toppjorden eller? Den ser satan så tung ut att jobba med, men å andra sidan är det ju ingen lek att dubbelgräva mer än ett par kvadrat heller. Jag vill lära mig svetsa förövrigt.. Det finns en afrikansk sorts hacka som jag vill göra.

  2. Jag är ganska övertygad om att den här, trots sin satans tyngd, är lättare än att att flytta jord. Men den är provocerande tung, det finns säkert sätt att göra den lättare.

    Jag har köpt en svets och två svetshjälmar. Kom hit så kan vi öva tillsammans.

  3. Nja, rollspel är det dåligt med sedan jag flyttade från Gbg, men Bones på nätet funkar bra det också. Det blir väldigt många avsnitt i rad när man tittar på det viset och samtidigt är utan arbete…

  4. Oh, det vore skoj! Jag har en massa svetsgrejer som kom med lagårn som jag inte vet vad det är, men det kanske finns nåt bra. Jag vet att det finns en massa tråd iaf..

  5. Hittade en länk till en polsk (?) produkt på alternativ.nu där man har tänder som ligger på marken också och jorden man lyfter smulas sönder när den går genom tänderna på marken. Den är jag lite fundersam på, känns som ett bra sätt att blanda ner gödsel på men lerjorden här gör mig skeptisk till allt så isåfall får nog sambon försöka svetsa ihop något. Har du tittat på den bredgrepen?

Kommentarer inaktiverade.