Formtvivel

 

Ni som hängt med ett tag på bloggen minns kanske att jag talat mig varm för jordkuber. Dem har jag använt i flera år till all förkultivering med både framgång och bakslag. I år har börjar jag vackla och det mesta drar jag upp i brätten. Chili, gurka och squash börjar fortfarande sitt liv i jordkuber. Jag börjar med kuber som är 5x5x5 cm och flyttar över dessa i åtta gånger större kuber (10x10x10) när det börjar bli trångt. Det är den smidiga omskolningen och god resultat från tidigare som gör att jag håller fast vid kuber för dem.

IMG_6877

6 reaktioner på ”Formtvivel

 1. Har du byggt själva kubmosargrejen själv eller köpt? Jag var lite i valet och kvalet, men fortsatte med mina småbyttor av ren vana.

  1. Jag har köpt den från Lyckliga fåret. Utan att ha försökt bygga en själv gissar jag att det blir betydligt bättre med en köpepress.
   Du får gärna komma och provmosa.

 2. Kubpress har sina fördelar, bättre rotutveckling. Samtidigt gäller det ha ännu bättre koll på rätt fuktighet(hålat plastfolie). Det tar ett tag innan man lyckas att få rätt stabilitet i jordkuben, en jämn fin plantjord krävs. Innan det fanns ekojord att köpa i säck blandade vi egen jord av både sand, sållad torv o kompostjord för att pressa tusentals torvkuber. Vi höll på med detta i veckor. Stampmackapären hade ett förlängt skaft, vi jobbade stående med jordblandningen på en hård markskiva. Numera är det lätt att bara fösa jord i plastbrätten – även om dessa utvecklats så blev plant i jordkuber bättre vid planteringen!

 3. I år kör jag med e-jord. För att få den riktigt jämn kör jag med blandarstav. Föst i torr jord någon minut och sedan när jag hällt i vatten.

 4. Är det en plastad brödback du har dem i? bra idé, har febrilt sökt lämpliga “brickor att ha alla plastkrukor i så man kan vattna underifrån.

  1. Nej, det där är några plastlådor som låg i ladugården när vi flyttade hit. Jag har alla möjliga varianter. Bäst är nästan de jag byggt själv. Masonit i botten och en låg träsarg runt. Klädd med plastfolie.

Kommentarer inaktiverade.