En squashplantas kärleksliv

 

 

Jag odlar min vintersquash i växthus. För att frukterna ska utvecklas riktigt krävs att de blir pollinerade. Squashen har både hon- och hanplantor. Honplantorna känns igen på att de har ett litet fruktämne bakom den stora gula blomman. Fruktämnet påminner om den färdiga sorten men är förstås mycket mindre och varierar från sort till sort.

IMG_4439

 

Varje morgon går jag en vända i växthuset och ser om jag hittar några nyutslagna honblommor. Gör jag det gräver jag fram en hanblomma av samma sort – dom brukar finnas i överflöd. Som den här – något överblommad.

IMG_4442

 

Jag rycker av bladen och blottar ståndaren. Den sticker jag in i honblomman och gnuggar runt ett tag så att pollenet fastnat på pistillen.

IMG_4443

Förra året ruttnade många frukter bort – det gör dom om dom inte blir pollinerade. I år går odlingen betydligt bättre. Se här – Golden Nugget

IMG_4425

Golden Hubbard

IMG_4422

En liten Blue Hubbard

IMG_4444

Rondini

IMG_4432

3 reaktioner på ”En squashplantas kärleksliv

Kommentarer inaktiverade.