Ni som odlar i lite större skala – hur sköljer, tvättar och packeterar ni era grönsaker? Vi kommer snart bygga en ny tvättstation i växthuset och skulle gärna få inspiration och tips. Alltså: hur gör ni, vad använder ni, hur har ni byggt? Fotografier mottages tacksamt på albin@marstorpsmat.se eller skriv något i kommentarsfältet.
7 reaktioner på ”Efterlysning: tvättanläggningar”
Kommentarer inaktiverade.
Vet att den här stjärnan, http://theurbanfarmer.co/ använder en jacuzzipump för att skapa bubblor. Främst till sallat och bladgrönt.
Hushållningssällskapet brukar ha odlingsrådgivare och landsbygsutvecklare, goda råd och kontakter med andra odlare. Länsstyrrelsen kan också ha rådgivare.
Ha – – – Ingen hjälp från HS eller LRF om grönsaksodling. Inte här i Norrland, det fanns för tjugo år sedan…. Länsstyrelsen har inga pengar för att gynna grönsaksodlare…. Eftersom andra har lobbat mest för att få största EU-bidrags-biten.
Stort badkar med iskallt vatten till bladgrönsaker! Sedan en ställning (med typ hönsnät) där grönsakerna kan droppa av innan emballering. Se till att golvet lutar bakåt så slipper det bli vattensamling där ni jobbar- Höjden ska anpassas för att ha bra arbetsställning o koll att få varorna rena.
Dessutom är det viktigt när på dygnet man skördar! Tumregel:
Bladgrönsaker helst tidigt på morgonen (gå upp med tuppen) innan det blir varmt. Sedan ner i kallbad o in i kall-kylrummet.
Rotsaker skördas hellre på kvällen, skölj och kyl för natten.
Glöm inte att besöka odlarkollegor för att lära av dem . Alla är de ‘Uppfinnar-jocke’, det finns hur många smarta lösningar som helst att lära av.
Lycka till!
The urban farmer Curtis Stone har ju en del fiffiga grejer för sig. Torkar småblad i tvättmaskin och grejer.
Vi har använt gamla badkar för snabb nedkylning av främst bladgrönt. Det funkar bra tycker jag. Sallad håller sig krispig länge om de fått sig ett kallbad 10-15 min. Även för att blötllägga leriga rotgrönsaker som sedan blir lättare att spola av är badkar bra. Dom är ju lätta att få tag på och billiga/gratis. Problemet brukar vara att rensa ut badkaren från gegga efteråt. Det tar tid och är kletigt och jobbigt. Här finns utrymme för förbättringar! I år tänker jag bygga ett tvättbord efter C.Stones modell som finns i boken. Det verkar smart. En dusch med rätt bra tryck i är ett måste. Har även funderat på att kunna bre ut mindre känsliga rötter och sedan högtryckstvätta…
Det där med paketering tycker jag är svårt. Att hitta bra, miljövänliga emballage till tex sallat. Vi har använt mindre pappåsar (typ godispåsar) till smågrejer som är torra i lösvikt, typ brytbönor och tomat. Till tomat är det inte optimalt och det vore bättre med sånna smålådor som används till jordgubbar fast lite större. Annars packar vi ju mest lådor och tycker det är smidigt. Då behöver man inte så mycket emballage. Bunta gör jag redan i landet oftast.
Vi är professionella odlare (8ha grönsaker) och använder stora badkar att tvätta sallad, frilandsgurka, bönor, kålrabbi och liknande i. Det och helt vanlig 19mm trädgårdsslang. Eftersom butikerna säljer våra produkter i lösvikt behöver vi inte annat än sätta dem i stora plastlådor och köra in i kylen för att rinna av. För hållbarhet och kunna skörda på förhand är det nog viktigare att lägga krutet på kylanordningar än mer avancerade tvättlinjer.
Jag bor på Åland och här har vi ett litet företag som levererar ekologiska matkassar (frukt och grönt från olika producenter, lokalproducerat i mån av tillgång). Hennes kassar är en pappkasse där de använder ett “kors” av wellpapp i botten för att skapa fyra olika fack för t ex rotfrukter och dylikt, sedan en pappbit över och ev ett “kors” till. Alltså korset består ju av två lika stora avlånga bitar med ett hack i mitten som man trär dem i varandra, så blir det en smart avdelar i kassen. De återanvänder också alla sina förpackningar, dvs man lämnar helst tillbaka både kasse och pappbitar när man hämtar en ny kasse (eller hänger på dörren inför leverans om man får hemkört). Ni kanske inte ska packa kassarna själva till kunderna, men det är hursomhelst en bra idé! 🙂