Bredgrepsgrävning inför ett nytt år

Vi är ganska missnöjda med årets odlingsresultat. Ett problem är att vår lerjord blivit mycket packad. Förra hösten gjorde ett misslyckat experiment med gammalt ensilage att många och tunga traktorer körde sönder jorden. Sedan i våras var vi ivriga och satte igång med harvning och grävning på innan det torkat upp ordentligt. Förutom packningen har vi helt enkelt för lite näring tillgänglig för växterna och alldeles för lite organiskt material.

Idag försökte vi göra något åt det. Vi kör ut 2-4 cm kompost i bäddarna och gräver med bredgrep.

Förra året tillverkade jag en egen version. Den visade sig ha några brister. Den var både för tung och för klen. Handtagen böjde sig och att få ner de halvmeterlånga tänderna i den här lerjorden är inte att tänka på. Något bättre var den prototyp jag fick köpa av en bloggranne. Dess konstruktion kändes mycket mer genomtänkt men bredden var alldeles för liten. Handtagen ska vara så långt isär att man ledigt får plats med axlarna mellan dem.

För några veckor sedan övade jag lite med svetsen.

IMG_0646

Jag kapade av grepen, skarvade med ett rör och monterade handtag i metall.

IMG_0647

Bredgrepen luckrar ner till lite drygt 30 cm och blandar delvis om jord och kompost. Till skillnad från traktorredskap sker nästan ingen packning av bäddarna.

8 reaktioner på ”Bredgrepsgrävning inför ett nytt år

 1. Ser riktigt bra ut! En fråga bara, skulle det inte fungera att fräsa? Eller det är handarbetet som lockar?;-)

  1. Ja, det lockar. Men vi har också upplevt att fräst jord blir fantastisk. I ungefär en vecka. Sedan sjunker den ihop och blir kompakt igen. Förhoppningsvis klarar sig det bredgrävda bättre då jorden inte är lika sönderslagen. Bredgrepen kommer också djupare.

 2. Går inte att jämföra med gympapass, detta är tuffare! Se till att ha vassa kanter på stickande tänderna- Dock stillsammare höstbearbetning än jordfräsen. En fräs skapar två olika skikt som bara ser fin ut på ytan.
  En leeeråker blir bara förändrat med mycket organisk massa, luftning och att stimulera mikrolivet. En f.d. fotbollsplan är grymt att få liv i. I värsta fall har man gjort inblandning av lite sand i leran och det blir cement. Använd värsta ‘svartfläcka’ till att lägga komposten där några år (obs: komposten som sköts med lite vändning då o då och som hålls fuktig)

 3. Hej!

  Min svetsare till sambo har lovat mig en bredgrep och vi har nog tänkt oss göra tänderna i samma modell som den du gjort själv, även om jag räknat med att de skulle behöva fasas av från båda sidorna på undersidan för att få en vassare spets, alltså som att spetsen blir trekantig i genomskärning (ser inte om du gjort det). Är det olika längd på tänderna på din egen och den fådda, och hur upplever du för- resp nackdelar med tändernas utformning? Hur långt är avståndet mellan tänderna och har du någon uppfattning om vad som är “bäst” där och varför? Jag är ju bara några mil bort och har också eländig lerjord, dessutom på bergssida, och jag räknar inte alls med att kunna använda bredgrepen i något annat än mina upphöjda bäddar, men sedan sambon hjälpt till med grepningen i våras var han väldigt förstående inför att det är för tungt att grepvända, så det är jätteintressant att få dina synpunkter på konstruktionen. Vi har tänkt oss den polska varianten med varannan tand på släpgrep, just för att få den blandande effekten också. Gör inte så mycket om den blir tung eftersom bäddarna är ca 4*1.2 m så det är inte så stora arealer den ska släpas på!

  1. Jag arbetar på en ny design men det är inte så färdigt att jag kan visa det än. De krökta tänderna från den köpta är bättre än de raka hembyggda men är besvärligare att skära ut.
   Har du vägarna förbi Tvärålund får du gärna titta på dem i verkligheten.

 4. Ett tips till er som inte giter bygga en egen bredgrep, är att det finns bra och prisvärda att beställa från det franska företagen Fer de terre. Har använt den i vår moränsteninga lerjord en säsong nu och har inget att klaga på! Robust men ändå lätt. Funkar även utmärkt för att skörda palsternacka och morot! väl investerade 15 hundra spänn (med frakt) må jag säga!

  http://www.ferdeterre.com/lang-en/3-5-dents.html

  1. Perfekt! Vi hade tänkt beställa en bredgrep därifrån men kom av oss och tappade sedan bort vad företaget hette. Den ser lite klenare ut än våran men skenet kanske bedrar. Vilken modell är det du har?

Kommentarer inaktiverade.