Att tänka utanför boxen.

 

 

 

Förkultivering är en nödvändighet för att många växter ska hinna utvecklas under våra korta men intensiva sommarmånader. I maj är alla södervända fönster knökfulla av rangliga tomatplantor och ömtåliga kålplantor. För att mildra utplanteringschoken ska dom bäras ut på avhärdning när vädret tillåter. Och som det inte var nog så ska man komma ihåg att bära in dem innan nattfrosten slår till.

I år hoppas jag det hela ska bli lite enklare. Av spillvirke och byggplast har jag byggt en låda, 1x2x1m. I botten har jag isolerat med 70mm cellplast.

IMG_3394 IMG_3404

På cellplasten har jag lagt en masonite-skiva. På den fäste jag en kebabslang. Tricket är att hitta en med riktigt dåligt ljusutbyte. Många slingor idag använder effektiv LED-belysning, men i det här fallet gäller det att hitta en där en stor del av elenergin omvandlas till värme. Biltema har en riktigt usel. Tio meter på 160w för hundrefemtio kronor.

IMG_3411

IMG_3422

 

 

 

 

Sedan kånkade jag in eländet i växthuset, fyllde på med ett lager sand kring ljusslingan och på den några betongstenar.

IMG_3426

Förhoppningsvis kan jag låta en del  plantor gro och växa här i lådan tills det är dags att plantera ut dem i landen. Värmen från slingan verkar räcka för att hålla temperaturen 10-15 grader över temperaturen i växthuset som i sin tur är någon grad över utetemperaturen.

IMG_3429

Jag har inte vågat ställa ut något i lådan än. Det har varit en hel del kondens nu i början medan sanden torkar ur och betongstenarna är fortfarande utkylda. Fortsättning följer!