Nu börjar det bli dags att ta vara på skörden om vi ska ha något att äta i vinter.
Kålhuvderna delades i mindre bitar, kördes i matberedaren och stoppades i plasthinkarna vi använt till ölbryggning. Sen i med salt (utan jodd!) blanda och banka. Storsläggan fick fungera som stamp.
Överst lade jag några kålblad och på dem vattenfylda plastpåsar som tyngd. Nu ska det få stå i rumstemperatur några dagar och sedan lite svalare i några veckor. Det är ungefär 50 liter, det vill säga ungefär en och en halv liter i veckan fram tills vi kan börja skörda färsk kål igen.
Surkål är underbart! Under drygt ett års tid har vi gjort egen surkål men bara i en 10L spann i taget och med köpt ekologisk vitkål. Vart har ni fått tag i dessa ”brygg-hinkar”? Kom de med hål och packning eller har ni gjort det själva? En sista fråga, i ungefär vilken temperatur står hinkarna under året?
Vi har köpt dem för att brygga öl i. Tror det var från Maltmagnus. Vi har packat om det i glasburkar när de är färdiga och de står nere i matkällaren. Där är det någonstans mellan 1 och 7 grader.
Tack för svar Albin!
Surkål för livet.