Om man – som jag – förläst sig på böcker om ekologisk odling i allmänhet och organisk-biologisk odling i synnerhet finns det en risk att man får för sig att det är en bra idé att plantera subklöver i gångarna mellan bäddarna.
Subklöver är kvävefixerande, blir inte mer än femton centimeter hög och tål att trampas på.
Problemet är bara att den har en fantastisk förmåga att kamouflera våtarven. Plötsligt från ingenstans skjuter det ut sin revor från gångarna och in bland morötter och rödbetor.
En liten tröst är att hönsen älskar våtarven – på engelska kallas den ofta för Chickweed. Våtarven går snabbt i blom vilket gör det extra besvärligt att den får dölja sig bland klövern så länge.
Och, apropå misstag: Om man får för sig att det är en bra idé att täckodla med tistlar. Så här ser det ut året efter:
Gillar att du delar med dig av dina misstag, jag ska återkomma med mina senare i höst (det kan bli en lång lista..). Irriterande med tistlarna. Jag har täckt med bland annat nässlor, kan bli spännande att se hur det blir nästa år.. :/
Den listan ser jag fram emot!
Hej
I år är jag nyfiken på att testa subklövern i gångarna mellan grödorna. Efter lite googling hamnade jag här och jag undrar nu sisådär 3 år senare om ni har fortsatt att använda subklövern eller det slutade här 2013? Tacksam för svar!
Hej
Nej, vi har egentligen inte experimenterat mer med subklöver. Inte för att det gick så tokigt 2013 utan för att vi helt enkelt inte hunnit.