grisbonde ♥ vegan = sant

Forntidens grisar fick stå ut med att slaktas en gång om dagen. Dagens grisar behöver bara gå igenom det en gång och för våra var det dags förra helgen. De dog där de levt hela livet och jag är övertygad om att ingen av dem på något sätt uppfattade vad som hände. Så som det borde vara för alla djur vi föder upp till kött.

IMG_6307

Under det senaste halvåret när vi haft grisar har jag ofta fått frågan hur jag ska kunna äta upp dem. Om det inte ska bli jobbigt att slakta dem. Det är inte de övertygade vegetarianerna som frågat utan vanliga, hederliga, köttätare. Som äter sin inomhusfläskfilé på helgen och har stresskyckling i matlådan. Som vi lever idag är det för många människor långt mellan tallriken och matens ursprung och på sätt och vis kan jag förstå vad känslan bottnar i. Men frågan visar att man inte tänkt färdigt. Man har inte lyckats förstå på djupet att det är liv vi glufsar i oss och som föder oss.

Som köttproducent känner jag stor samhörighet med veganerna. De har också lyckats fatta vad kött är även om de dragit andra slutsatser än vad jag gjort av den insikten. Men att ta avstånd från slakt samtidigt och fortsätta äta kött är inte bara ologiskt – det skapar förutsättningar köttproduktion utan insyn, lidande för djuren och dåliga råvaror.

4 reaktioner på ”grisbonde ♥ vegan = sant

 1. Härligt att höra!

  Jag äter inte kött eftersom jag är för blödig. Dottern och hunden däremot, de får kött, så jag handlar ganska mycket av den varan ändå. I den bästa av världar hade jag haft några grisar och kalvar själv för att veta att de haft det bra, men jag har inte kommit dithän ännu.

  Oj, vad jag önskar att jag kunde handla av dig så länge! Men det är väl så j-a dumt ordnat att man inte får lov att sälja hemslaktat till någon, eller har jag fel?

  Vi har ett gårdsslakteri/butik i närheten. Där kan man köpa kött från djur uppfödda på gården, som inte behöver åka slaktbil. De (grisarna) får däremot inte gå ute och det är inte ekologiskt. För dotterns skull handlar jag KRAV-märkt på ICA och för att djuren ska slippa transporterna handlar jag kött till hunden i gårdsbutiken. Det verkar inte som om man kan få båda delar någonstans. Sorgligt!

 2. Sen vi skaffade grisarna har jag snarare ätit mindre kött än mer. Man får mer respekt för vad man äter när man vet vad det heter.

  I år har vi inte mer än vad vi gör av med själva och tyvärr tror jag du har rätt om rättsläget. Ända sättet att sälja kött hederligt är nog att göra det olagligt?

  Efter att ha sett våra grisar sätta trynet i jorden är det väldigt svårt att tänka att de flesta nassar inte ens får gå ut.

 3. Ja, det känns hemskt! Just därför blir det mest nötkött här hemma. Något jag också skulle vilja hitta är hemslaktad kyckling, som har fått gå ute när den levde. Kommer ihåg hur gott jag tyckte att det var när jag var liten och skulle gärna vilja bjuda dottern på en ugnsstekt kyckling någon gång i hennes liv.

 4. Mycket bra inlägg, helt rätt! Största problemet med och orsaken till dagens överdrivna köttkonsumtion är ju det stora avståndet mellan producent och konsument. Och nu menar jag i första hand inte fysiskt avstånd, utan det faktum att de flesta inte vet alls hur det gått till, vilken typ av uppfödning man stödjer genom att köpa just det där köttpaketet o.s.v. Pga det låga priset på kött har man tappat respekten för den lyxvara som kött ändå är. Det vore nog nyttigt för alla som äter kött att själv föda upp ett djur och slakta det, för att se vilka resurser som krävs för att åstadkomma det.

Kommentarer inaktiverade.