Under vintern har hönsen hållt sig i hönshuset. Med snö på marken vägrar dom stackars förklemade industrihönsen inte gå ut. Nu när det börjat smälta blir de desto morskare. Idag stod de på bron till huset och ville in för att se om det fanns något gott att äta i köket.
Ibland förläser jag mig på Bill Mollison och fantiserar om ett system där hönsen kan integreras i grönsaksodlingen. Dom skulle spatsera mellan raderna och äta sniglar samtidigt som de luckrade lite försiktigt och gödslade efter behov. De gånger hönsen faktiskt tagit sig in bland grönsakerna har det tyvärr visat sig att de uppskattar broccoli och salladssenap betydligt mer än kvickrot. Alltså: å ena sidan hönsen. Å andra sidan grönsakerna. Däremellan ett staket. Visst ska höns vara frigående, men det betyder inte att de får gå var de vill!Förra året stängslade vi in hönsen med ett flyttbart stängsel. I år vill delar av den marstorpska familjen att vi istället ska stängsla in grönsakerna och låta hönsen gå fritt. Frågan om vad som ska stängas inne och vad som ska stängas ute är inte enkel och har både filosofiska som historiska undertoner.