Nytt år

IMG_8371

Det brukar vara tacksamt att odla vitlök. Lökarna brukar inte ens vänta på att snön hinner smälta utan sticka upp genom det smutsiga täcket. Som en bekräftelse på att det kommer att växa, än en gång. Men i år gick det åt helvete. Troligen var det den eländiga vinterns fel. Det töade och frös om vartannat och något riktigt snötäcke hade vi inte förrän efter nyår. Förra helgen tryckte vi ned fyra kilo vitlöksutsäde. Skam den som ger sig. Det innebär att odlingssäsongen 2015 definitivt är igång.

Jag kan inte påstå att vi lärt oss mycket av årets misslyckande. Vi gör ungefär likadant med samma sorter (Sprint, Printanor, Messidrome). Vi får helt enkelt hoppas på ett stabilare snötäcke. Nästa vår kommer jag lika ivrigt som i år leta efter tecken på liv under snön.

 

IMG_8372

IMG_8375

8 reaktioner på ”Nytt år

  1. Var köper du utsädet? Jag brukar envisas varje år med att köpa några vitlökar och sätta dem. Det känns roligt att komma igång med odling redan på hösten! Kan inte säga att jag lyckats speciellt väl. De blir små (jämfört med de man köper i affär). För lite gödsel? (När och hur ska man gödsla?) När ni sätter så mycket, vad används ytan sedan till? Hinner ni så något nytt efter vitlöksskörden?

    1. Jag har köpt från törnviks frö. De har ett brett utbud och jag har bara goda erfarenheter av dem. Jag har inte hunnit så någon ny huvudgröda efter vitlöken (men det kan ju vara något att fundera på. Spenat, till exempel).
      Däremot har jag tidigare år sått in subklöver som fånggröda.

  2. Vi hade inte heller något ordentligt snötäcke och + och – om vart annat, men inga problem alls med vitlöken. Den växte på som vanligt och jag började skörda strax efter midsommar. I år så har jag bara köpt fyra lökar som utsäde, men förutom de fyra lökarna så ska jag använda lökarna som växer på skaften som utsäde, det sägs att det blir ”Kinesisk vitlök”, dvs en enda lök som inte klyftat sig. Den som lever får se!

  3. Monzan! Nu vet jag inte var i landet du bor, men i Västerbotten var det inte frågan om ”plus-minus om vartannat utan snötäcke” utan ett gräsligt istäcke på en dm som låg över marken under lång tid. barnen åkte skridskor på grusvägen utan att skada skridskorna tex.
    Samtliga av mina perenner även buskar dog vintern som gick, så att vintern förra året var speciell här kan man nog slå fast, vilket givetvis påverkade all sorts odlig o trädgårds blomster

    1. Det märkliga var att klyftorna inte ruttnade. Jag grävde upp en del för att försöka se vad som hänt. Och fortfarande en bit in i juni var klyftorna jag satt året innan nästan opåverkade.

  4. Upphöjd bäddodling kan rekommenderas här i norr, så tinar det fortare på våren, istäcket blir mindre kompakt. Bädden cirka 30 cm hög, mycket kompost inblandat eftersom vitlök behöver tidigt mycket lättåtkomlig näring. När jorden tinat och löken sticker fram är det bra med en övergödsling med hönsgödsel eller gödselvatten. Luckra flera gånger, sedan antingen täckning med gräsklipp eller insådd av ettårig klöver i början av juli. Vitlökslandet kan med fördel användas för lök även kommande år (goggla på mykorrhiza!)

  5. Odla vitlök är lite som att ha får.
    Man börjar med ett par tackor (vitlökar) och efter några år har man många lamm (vitlökar).

Kommentarer inaktiverade.