Oj, vad jag längtar efter årets grisar. Idag gjorde fixade vi det sista på deras boende och till helgen far vi och hämtar dem. Till att börja med får de gå i den här lilla hagen så vi är säkra på att de begriper sig på elstängslet. Det finns en risk att grisar som får en stöt får panik, springer rakt genom elstängslet, lugnar sig lite och upptäcker att det inte var så farligt. Att det kanske till och med var värt den obehagliga smällen för att få komma ut på nytt bete. Därför får de gå i en mindre hage med träreglar utanför eltråden tills de begripit att det inte är lönt att försöka ta sig igenom.
Inne i huset har vi bäddat med halm för att nassarna ska få det torrt och varmt. Blir det riktigt kallt gräver de ner sig under halmen.
Klarar de sig hela hösten ute? Oisolerat? Hur mycket jobb är det med grisar (jämfört med höns)? Vilken mat äter de (om man inte får så mycket rester i hushållet)? Måste man stänga om dem, på kvällen (som med höns), eller kan de gå ut och in själva? Blir det ekonomi också, att ha egna grisar, eller mest att veta att man har bra mat och att grisarna haft det bra? Osv. Berätta gärna mer…
Jag ska försöka svara lite utförligare i ett kommande inlägg, Inger. De äter korn och hushållsrester. De går ut och in som de vill. Kanske det här kan ge dig några svar: http://marstorp.albinholmgren.se/2013/12/09/grissummering/
Gris är ett kul projekt. Men i år blir de enda nya djuren katter och guldfiskar. Man får veta sin begränsning.
Ja, jag tror verkligen på att begränsa sig. Vi har valt bort bin, får, getter och spannmål. Bland annat.