I tredje avsnittet av vår podcast pratar vi om att vårbruket, om att vi hämtat grisar, om självhushållning, om att inte alltid vara överens och mycket annat.
Vi har jobbat hårt i veckan och både förberett bäddarna i växthuset och även börjat förbereda åkern. Det ska fräsas, gödslas, krattas och täckas. Här fräser Albin växthuset, visst är han snabb?
Vi har också hämtat grisar denna vecka, åtta stycken av rasen pigham. Här lastar Albin ur grisarna och de får böka i jorden för första gången.
Grisarna har kommit på plats i sin hage.
Vad kul och spännande det är att få ta del av er odling och era djur! Jag bor inte på landet själv men har en liten dröm om att få göra det i framtiden när jag är färdigpluggad och har det bättre ordnat för mig.
Hej! En tanke angående era funderingar i podden om svårigheten att bedriva odling utan djur idag. Vilket jag helt håller med om, speciellt när man odlar i lite större skala. Jo, är inte ett stort, avgörande problem för en hållbar framtid globalt sett att vi människor måste börja bli en del av kretsloppet? Om man lägger alla känslor åt sidan så skulle ju Biofer kunna bestå av människans avföring och benrester lika gärna som av djurens. Eller? Kanske något att dryfta.. 🙂
Stefan Sundström vill ju bli begravd i sin kompost…
Det finns ju en del problem med tungmetaller mm i skiten men det borde gå att hantera. Bättre än dagens lösning åtminstone: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=4534210
Men jösses vilken galenskap med slamhanteringen. Sundström verkar däremot klok.
Så otroligt bra, intressant, rolig, spännande, lärorik och mysig pod! Jag kommer följa er med glädje och förhoppningsvis ta mig till er i höst och handla.
Kul att du tycker om vad du hör – och välkommen.
Hej Jacob och Albin, jag tycker mycket om podcasten!
Det är intressant att tänka på fossila bränslen därför att i konventionella odlingen används mestadels mineralisk kvävegödsel, som tar jättemycket energi i tillverkningen!
En av de stora kvävekällor i biologiska odlinen är ju baljväxter. Använder ni de, vad har ni för växtföljd?
Hälsningar från Tyskland!
Annette
Kul att du tycker om den!
Vi har en ganska intensiv grönsaksväxtföljd utan exempelvis vall.
Va gör ni med dom ni själva inte äter? Säljer ni till vänner? Vi har 2 per år här och förra året sålde vi en hel och behöll en. Mycket enklare än att sälja lite då och då kände vi för folk är så kräsna eller okunniga kanske med de olika delarna… hur många ha har ni? Vi har 2 ha endast men visst det gåe ju att göra mkt på liten yta med…. roligt att vi blir fler som håller på!:)
Nej vi säljer inte några, hitills har regelverket känts för komplicerat. Vi är ju flera familjer som delar på dem så det blir ganska lagom med de vi har för oss själva.