Vad ska odlas?

24022016-IMG_0088

Det börjar bli hög tid att beställa fröer och jag arbetar med årets planering. Det är ett pusslande att få ihop mängder, odlingsplatser, skördetider och utsädesmängder. Tur att jag tycker om kalkylblad. Alltihop finns i ett ganska komplext dokument i Google Spreadsheet. Avkastning per kvadratmeter multipliceras med radmeter och divideras med bäddbredd för att ge totalavkastning. Avkastning multipliceras med klantkoficient och försäljningspris för att ge prognosticerad inkomst. Och så vidare. Jag planerar att dela med mig av planeringssystemet till andra odlare så småningom men först krävs lite städning.

Vi köper de flesta fröer från Lindbloms Frö. Jag upplever att deras katalog ger den information jag som småskalig odlare behöver och de har ett bra utbud. Runåbergs har ett spännande sortiment av bland annat kultursorter men jag har lite svårare att utläsa vad som faktiskt ger klirr i kassan ur deras katalog. Det kan vara jag som misstolkar men det känns som att de vänder sig mer mot “hemmaodlare”. Från Olssons frö eller Semenco kompletterar vi med bland annat sättlök.

Mycket blir sig likt från tidigare år. Somligt, som purjolök, hoppar vi över och annat, som Romansco prövar vi för första gången. I år kommer vi också mer medvetet arbeta med sådd i omgångar för att kunna erbjuda ett brett utbud under så lång tid som möjligt till våra kunder.

12 reaktioner på ”Vad ska odlas?

  1. Känner igen mig. Man behåller de grödor man gillar och som går att sälja – sen faller några bort och nya tillkommer. Ser det som den stora tjusningen med att vara småskalig – det kostar inte en förmögenhet att experimentera.

    1. Precis. Hur är det, odlar du grönsaker för direktförsäljning? Eller bara förädling?

      1. Bara för förädling än så länge. Räknar med att ta första skördarna av örter i år, men eftersom de ska torkas räknas det som förädling också.

  2. Hej!

    Har både Olssons Frö och Semenco ekologisk sättlök?
    Har Olssons Frö någon hemsida? Hittar ingen när jag googlar…
    Kan du rekommendera någon gul lök som är bra för lagring? (Bor i Bohuslän).

    Tack för en bra blogg!
    /Malin

    1. Nej. Jag tror faktiskt ingen av dem har det. Det har varit svårt att få fram bra ekologiskt odlad sättlök. Därför är det tillåtet att använda konventionellt men obetat utsäde i ekologisk odling.

      Vi är inte certifierade som ekologiska odlare så vi får göra lite som vi vill 🙂

      http://www.olssonsfro.se/page/index.htm

      1. Hur är det med KRAV-löken man köper i affären, gäller det för den också?
        Att den är obetad men inte ekologisk?
        /Malin

        1. Vi är inte certifierade själva så jag reserverar mig för fel… 🙂

          KRAV-löken är självklart ekologisk. Att får kallas ekologisk är just för att den är krav-märkt. Däremot är det tillåtet i kravmärkta odlingar att använda obetat men ej ekologiskt odlat utsäde. För vissa sorter finns ekologiskt utsäde och då måste det användas.

    2. Jag är för osäker själv när det kommer till lök för att rekommendera något till någon annan. Sorry!

  3. – Nem sim nem não.- Não fiz a mesa.- Pode-se ler até ao fim o inócuo post.- Logo, a coisa não promete nada.(LmR já teve os seus 15 minutos de fama; não sei o que quer mais.)

  4. Appreciating the commitment you set into your website and in depth information you present. It’s great to come across a weblog each from time to time that isn’t the identical outdated rehashed information. Improbable learn! I’ve bookmarked your site and I am together with your RSS feeds to my Google account.

  5. Pat Condell promoten? Gute Idee!!!Man kann gar nicht genug von ihm hören! Man wundert sich immer wieder, dass es jemanden gibt, der das auszusprechen wagt, was unzählige andere zwar denken, aber niemals sagen würden.

Kommentarer inaktiverade.