utvärdering

Säsongen går mot sitt slut och det är dags att funder över vad som gick bra och vad som kan göras bättre. Från tidigare år vet jag att det som är plågsamt uppenbart i september lätt är glömt i februari.

Skärmklipp

Här ser ni hur vår utvärdering för morötter ser ut. På samma sätt arbetar vi oss igenom det tjugotal olika grönsaker som vi odlat i år. Vi går också igenom hur försäljningen gått, vad som ska ändras i gårdsbutiken, hur grishållningen kan effektiviseras och analyserar vår arbetstid.

Jag tror mycket på planering och effektivisering. Det storsakliga jordbruket har ersatt manuellt arbete med motorer. Jag hoppas att vi kan minska det manuella arbetet genom minutiös planering. Vi får se hur det går.

 

10 reaktioner på ”utvärdering

    1. Ekelund: vi hoppades att den skulle ge tidiga sommarmorötter men den har bara gett (osäljbart) små och sena rötter.

  1. Bra med sådan utvärdering! Det går att förbättra en hel del.
    Detta med ogräsbränning gäller fråmst målla och annat fröogräs som har sin tillväxtpunkt någon centimeter ovan mark. Gräs, våtarv o liknande ‘kokar’ inte under bränning, de kommer glatt tillbaka med dubbel hastighet. Vid nyodling ska raderna markeras med typ spänd lina. så hackar man några gånger innan uppkomst just bara mellan raderna så slipper man leta upp morotsraden i ev djungel. Earthway såmaskin är bra. Den är lätt, tejpa varannat förstansade hål i skivan och så dubbelrad – det har fungerat tidigare!

    1. Grisarna gjorde processen kort med rotogräset men fröogräset var det mycket kvar av. I mitten av juli beslöt vi ge upp rensningen i raden och bara köra hjulhackan mellan raderna. Det blev ganska fina morötter ändå men man måste ta upp dem med grep. Ogräsrötterna fungerar som armering i jorden.

  2. Otroligt intressant att läsa, skulle gärna läsa eran utvärdering av samtliga grödor. Har stora planer på att försöka bli sjävförsörjande & behöver verkligen tips & råd efter erfarenhet!

    1. Linda: Mycket möjligt att jag publicerar hela utvärderingen. Det är lite klurigt eftersom mycket kanske inte har relevans utanför vår odling och vårt klimat.

  3. Det är jättebra att känna till namnen på alla dessa ‘ogräsen’ som finns på ens gård. Då lär man också att känna igen de i hjärtbladstadie, alltså tidigt efter uppkomst och man vet hur de breder ut sig, hur snabbt de fröar sig, i vilka stadier de måste röjas… Duken är då ett hinder att följa exakt och ingripa i tid.
    Man kan såbereda marken -lägga på duken att värma jorden ytterligare, ta undan den efter 7-14 dagar – innan sådd och så morotsfröna. Lägg sedan tillbaka ‘halva’ duken och ha hälften otäkt. Ogräsen gror garanterat före, men om raderna är bra markerade kan det rensas i tid (mellan raderna – sedan i raden men den är lätt att hitta. Mot´rotsfröna gror under minimalt sju dagar om jordtemperaturen varierar kring 14 grader. vid kyligt väder/nätter tar det längre tid, men ogräsen gror vid betydligt lägre jordtemperaturer Lura ogräset!!!
    Efter finrensning/ev gallring – på med duken, men lyft för luckring. Det tar några år att lära känna ‘ogrästrycket’ hur man måste rensa bort, inte lämna vissa eller att ogräset åter kan rota sig. Ni har gjort det bra, en början!

Kommentarer inaktiverade.