007 – mitt i skörden

Senaste nytt från odlingarna i vår podcast. Fjällängtan, arbetsmiljö, ekonomi och skördearbete. Trevlig lyssning!

14073273_297506617279071_1653517776_n1

3 reaktioner på ”007 – mitt i skörden

  1. Hej! Tack för intressanta synpunkter. Vi har precis skaffat tre grisar till vår lilla gård och jag har slagits av hur lite litteratur det verkar finnas. Jag tycker att det vore väldigt roligt om ni kunde skriva lite om hur ni gör med era grisar nu när ni har haft grisar i några år.

    En sak jag funderar över är hur mycket mat de behöver . Våra går ute i en minst sagt tilltagen hage samt har fri tillgång på halm i sitt hus. Vi tänkte även ge dem en del hösilage (vi har hästar så tillgång till detta är inget problem). Utöver grovfoder/gräs har vi tillgång till kornkross och vegetariska rester, ca 5 liter per dag (bröd, gröt, skal från frukt och rotfrukter m.m.).

    Hur gamla brukar era grisar vara när ni slaktar dem? Och brukar ni sköta detta själva? Vi har erfarenhet av slakt av alla typer av vilt samt nötkreatur men tycker det verkar krångligt att skålla grisarna mitt i vintern. Tycker också det är svårt att få till styckningen så att man får alla detaljer man vill ha av en gris. Sammantaget, gärna tips om detta! Och tips på böcker/web om ni har!

    1. Ursäkta ett sent svar. Vi ger dem nästan fri tillgång på kornmjöl och en hel del bröd. Våra åtta fullvuxna äter lätt fyrtio fina surdegslimpor morgon och kväll. De bör ha tillgång till något proteinrikt också, typ ärter. Jag har haft glädje av en bok som heter gris till husbehov.

      Grisarna är födda i början av mars och vi slaktar dem i mitten av november. Eller vi och vi – en granne med fint slakteri gör det åt oss. Vi flår grisarna istället för att skålla.

Kommentarer inaktiverade.